Diskriminační prvky v pracovněprávních vztazích - Tauschová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce jsou diskriminační prvky v pracovněprávních vztazích. Práce stručně vysvětluje diskriminaci a rovnost a vymezuje právní zakotvení rovnosti v mezinárodní, evropské a české legislativě. Poté se zaměřuje na jednotlivé, zákonem vyjmenované, formy diskriminace a možnosti právní ochrany proti těmto formám nerovného zacházení. Praktická část se zaměřuje na vybrané diskriminační důvody jako je věk, pohlaví, zdravotní postižení, sexuální orientace a rasa. Z analýzy souhrnných ročních zpráv Veřejného ochránce práv a z dotazování na oblastním inspektorátu práce vyšlo najevo, že nejčastěji se obětmi diskriminace v zaměstnání stávají starší lidé, postižení a ženy. Poslední část této práce se zabývá analýzou veřejně dostupných statistických dat,které poukazují na rozdíly mezi muži a ženami v oblastech nezaměstnanosti, pracovních pozic a mzdovém ohodnocení.
Discriminatory elements in labour-law relations
Keywords: Rovnost; diskriminace; diskriminace v zaměstnání; diskriminační důvody; Equality; discrimination; discrimination in employment; discriminatory characteristics