Shoda minulého příčestí s předmětem přímým v italštině, v porovnání s francouzštinou - Plchová, Sylva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou shody minulého příčestí s předmětem přímým v italštině. Práce je rozdělena na dvě části. V první, teoretické části, jsou podrobně popsána jednotlivá pravidla fungování shody minulého příčestí v italštině. Tato pravidla jsou následně konfrontována s pravidly pro shodu minulého příčestí ve francouzštině. Ve druhé, analytické části, je zkoumána frekvence výskytu nepovinné shody u vybraného vzorku sloves, která se pojí s předmětem přímým. Cílem práce je ověřit, nakolik jsou předpokládaná pravidla nezávazné shody v italštině dodržována v různých typech a stylových vrstvách současných textů.
Agreement of past participle with direct object in Italian, in comparison with French
Keywords: shoda; příčestí minulé; předmět přímý; agreement; past participle; direct object