Připravenost Nemocnice Strakonice, a.s. na výpadek kritické infrastruktury - Vodvářka, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Výpadek kritické infrastruktury je jedno z nejzávažnějších ohrožení, zvláště ve zdravotnictví. Nemocnice a zdravotnická zařízení mají nezastupitelnou úlohu, proto je nezbytné v době blackoutu, zachovat kapacitu a akceschopnost zdravotnického zařízení jako celku. V energetice, která je jednou z oblastí kritické infrastruktury, může výpadek elektrické energie nastat kdykoliv, proto by nemocnice měla být na tuto krizovou situaci a následné dopady bezpodmínečně připravena. V teoretické části jsou definovány základní pojmy v systému zdravotnictví situovány do krizové připravenosti a krizového plánování, dále potřebná dokumentace a elektrotechnické předpisy. V následující kapitole je řešena kritická infrastruktura z pohledu národních i mezinárodní legislativních dokumentů a návaznost na prostředky pro její ochranu. V poslední části je vysvětlen princip elektrizační soustavy České republiky a popsána výroba, přenos a distribuce elektrické energie. V rámci tématu Blackout je naznačena problematika domácích a zahraničních případů. Praktická část seznamuje s prostředím Nemocnice Strakonice, a.s., dále popisuje dostupné alternativní zdroje elektrické energie a legislativní normy společnosti, na jejichž principech dodržuje krizovou připravenost. Na třech konkrétních případech je vysvětleno, jakým způsobem je možno řešit výpadek kritické infrastruktury, předcházet nechtěným situacím, operativně reagovat na problémy a činit nápravná opatření. Pro vypracování diplomové práce jsem použil základní vědecké postupy, kterými jsou pozorování, konzultace, analýza a komparace. Cílem diplomové práce bylo zmapovat připravenost zdravotní a nezdravotní části nemocnice na dopady výpadku kritické infrastruktury, která by se dala označit za vyhovující. Zjištěné skutečnosti budou předány předsedovi představenstva a útvaru krizového managementu Nemocnice Strakonice, a.s. k posouzení možných důsledků a účinné připravenosti na výpadek kritické infrastruktury. Výsledky mohou být použity jako studijní materiál.
The preparedness of Hospital Strakonice to critical infrastructure failure
Keywords: Zdravotnictví; Kritická infrastruktura; Nemocnice; Elektrická energie; Blackout; Healthcare; Critical infrastructure; Hospital; Electrical energy; Blackout