Problematika uprchlictví pohledem studentek a studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity - Mňuková, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce bude zachytit pohled studentek a studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity na fenomén uprchlictví. Autorka se pokusí srovnat názory zachycené ve svém šetření s pohledem české veřejnosti, tak jak se s ním seznamujeme prostřednictvím relevantních šetření veřejného mínění zachyceného sociology. Autorka ve své práci zdůvodní metody, které pro své šetření zvolí a upřesní, jaký bude její výběr respondentů.V úvodu práce nás obecně seznámí s problematikou migrace zejména s akcentem na migraci do států Evropské unie. Autorka nás seznámí s termíny, které bude používat jako je azyl, ekonomická migrace a přiblíží počty lidí migrujících do Evropy a z jakých zdrojových zemí, oblastí pocházejí. Akcentovat bude zejména geografický pohled na migraci a percepci zemí odkud migranti pocházejí vzhledem ke studentům, jejichž názory bude následně zjišťovat. Zdrojové země odkud migranti pocházejí, pak bude autorka spojovat s percepcí a realitou bezpečnostních hrozeb vzhledem k EU.
The refugee proglematics from the point of view of students of the Faculty of Education of the University of South Bohemia
Keywords: Evropská unie; migrace; migrační politika; důsledky migrace; migrační krize; mezinárodní migrace; příčiny migrace; European Union; migration; migration policy; consequences of migration; migration crisis; international migration; causes of migration