Porovnání hloubkového kypření a zpracování půdy orbou - Procházka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Závěrečná práce je teoreticko-výzkumná. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje půdě z hlediska jejího významu pro člověka, seznamuje s jejími druhy a typy. Z hlediska zpracování půdy seznamuje se dvěma různými technologiemi jejího zpracování, a to orbou a hloubkovým kypřením. Přibližuje druhy kypřičů a pluhů. Výzkumná část analyzuje výsledky výzkumu získaného praktickým měřením výnosů při výsevu jarního ječmene za využití obou technologií zpracování půdy. Tyto technologie porovnává z hlediska ekonomičnosti, vlivu na porost, na půdu a výše výnosu.
Comparison of deep loosening and tillage
Keywords: Radličkový kypřič; jednostranný návěsný pluh; orba; hloubkové kypření; orební technologie; Shredder; one-sides semitrailer; plow; deep bail; plow technology