Problematika životního stylu žen s jaterní cirhózou - Pasáková, Karla (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do pěti částí. První pojednává o historických souvislostech v dějinách konzumace alkoholu, popsána je patofyziologie a funkce jater, druhá je věnována jaterní cirhóze, popisuje příčiny vzniku, metabolismus vylučování etylalkoholu a možnosti léčby jaterní cirhozy. Třetí část popisuje typy a vývoj závislosti jako sociálně-patologického jevu. Čtvrtá část je zaměřena na životní způsob/ styl jako souhrn různých prvků způsobů života a poslední část poukazuje na možnosti využití náplně volného času jako velmi důležité součásti životního stylu, uplatňované na základě vlastních potřeb a zájmů. Tato bakalářská práce by mohla posloužit jako podnět ke vzniku svépomocného sdružení na Písecku, dále by práce mohla zlepšit informovanost žen o příčinách onemocnění, a přispět tak ke změně životního stylu.
Issues of women suffering from liver cirrhosis
Keywords: životní styl; svépomocné sdružení; jaterní cirhóza; informovanost; lifestyle; self-help groups/centres; cirrrhosis of liver; awareness