Význam komunikace při práci pedagoga - Hrudková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce je psána teoreticky na podkladě odborných textů. První kapitola se zabývá významem sociální komunikace v životě člověka obecně. V dalších kapitolách je sociální komunikace rozšířena na komunikaci pedagogickou s jejím významem při práci učitele a pedagoga volného času. Je zde naznačena problematika pedagogických pravidel, která mají pro každého z pedagogů odlišné vyměření. To platí i pro způsob jejich verbálního a neverbálního komunikování. V celé práci je poukázáno na souvislosti vztahů a komunikace. Na toto téma byla věnována pozornost způsobu, jakým navazuje s dětmi vztah učitel a pedagog volného času na základě svých komunikativních dovedností.
The Meaning of Communication in the Work of a Pedagogue
Keywords: sociální komunikace; pedagogická komunikace; verbální / neverbální komunikace; pedagog; učitel; pedagog volného času; vztah.; social communication; pedagogy communication; verbal / nonverbal communication; pedagogue; teacher; free-time pedagogue; relation.