Haptické modely souhvězdí zvěrokruhu - Veškrnová, Iva (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje problematice nevidomých a slabozrakých lidí a teorii vytváření haptických modelů. Dále se také zabývá vývojem zodiaku napříč dějinami a jeho zobrazováním ve vybraných památkách. Cílem praktické části je vytvoření celkem dvanácti haptických modelů souhvězdí zvěrokruhu. Modely jsou primárně určeny pro osoby se zrakovým postižením, ale poslouží i široké veřejnosti. Jako předloha ke ztvárnění slouží publikace "Hvězdy" od Joachima Herrmanna, kde jsou souhvězdí jednotně ztvárněna. Výsledné modely jsou vytvořeny z ostřené keramické hlíny a natřeny akrylovou barvou. Modely jsou doprovázeny souborem výkresů, které jsou vytvořené ve speciálně uzpůsobeném vektorovém grafickém editoru. Výsledný soubor modelů bude vystaven v Jindřichohradecké hvězdárně prof. Františka Nušla.
Haptic constellation models of the zodiak
Keywords: nevidomí a slabozrací; haptika; haptický model; astrologie; zodiak; souhvězdí; hvězdárna; prof. František Nušl; blind and visually impaired; haptics; haptic model; astrology; zodiac; constellation; observator; prof. František Nušl