Postoje žen k hormonální antikoncepci - Brabcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se snaží zmapovat postoje žen k hormonální antikoncepci. Mezi základní lidská práva totiž patří i tzv. plánované rodičovství, tj. právo umožňující partnerům svobodně rozhodnout o počtu svých dětí a době jejich narození. S touto problematikou pak přímo souvisí fenomén negativního plánovaného rodičovství, kdy si partnerský pár děti nepřeje, a proto volí metodu antikoncepce. Hormonální antikoncepce je jedním z nejrozšířenějších a nejspolehlivějších prostředků regulace porodnosti. Úvodní, teoretická část práce je rozdělena do několika kapitol. První z nich je věnována samotnému vzniku antikoncepce a následně popisuje historii antikoncepce hormonální. Další kapitoly se zabývají již konkrétně kombinovanou hormonální antikoncepcí a antikoncepcí gestagenní. Závěr teoretické části je věnován edukaci. Nejprve je zde pozornost zaměřena na edukaci všeobecnou, následně pak již konkrétně na edukaci ženy v oblasti antikoncepce, která je vedena porodní asistentkou. Praktická část bakalářské práce se věnuje již konkrétně postojům žen k antikoncepci, které byly zjišťovány za pomoci dotazníku v rámci kvantitativního výzkumu. Před jeho zahájením byly stanoveny tyto cíle hlavní cíl: Zjistit, jakou metodu antikoncepce ženy třech různých věkových kategorií preferují; dílčí cíl 1: Zmapovat, zda užívání antikoncepce závisí na stupni vzdělání, kterého žena dosáhla; dílčí cíl 2: Zjistit, na základě jakých faktorů se ženy rozhodovaly při výběru antikoncepce; dílčí cíl 3: Zjistit, které změny při užívání hormonální antikoncepce na sobě ženy zaznamenaly; dílčí cíl 4: Zjistit, zda ženy užívající hormonální antikoncepci využívají i jiné metody antikoncepce; dílčí cíl 5: Zjistit, zda ženy-kuřačky vědí o riziku vzniku trombózy, které je spojeno s kouřením při užívání hormonální antikoncepce, a zda tuto metodu antikoncepce užívají. Za účelem naplnění daných cílů byly vytvořeny příslušné výzkumné otázky.
The attitudes of women towards hormonal contraception
Keywords: postoje; antikoncepce; hormonální antikoncepce; riziko; metoda; edukace; attitudes; contraception; hormonal contraception; risik; method; education