Opatření k zabezpečení ochrany obyvatelstva v zóně havarijního plánování Tomegas s.r.o. úložiště propan - butanu Branice - Fošum, Daniel (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je navrhnout opatření havarijního plánování k provádění záchranných a likvidačních prací, k odvrácení nebo omezení bezprostředního ohrožení havárií, dle podkladů poskytnutých od složek IZS, dotčených obcí, správních úřadů a provozovatele úložiště. Dalším cílem je navrhnout opatření zabezpečující ochranu obyvatelstva v zóně havarijního plánování tak, aby byla co možná nejlépe naplněna tato hypotéza: ''Opatření havarijního plánování k provádění záchranných a likvidačních prací a opatření zabezpečující ochranu obyvatelstva jsou nedílnou součástí vnějšího havarijního plánu, který slouží pro řešení možné havárie, ohrožující životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí.'' Pro splnění cílů a ověření hypotézy jsem využil vlastních zkušeností v oblasti havarijního plánování a osobní znalosti dané lokality tak, abych zpracoval návrh odpovídajících opatření, směřujících k omezení bezprostředního ohrožení a zmírnění dopadů možné závažné havárie. Pro tuto práci jsem si zvolil ''Provoz úložiště propan - butanu a plnírna lahví Branice u Milevska'' tuzemské právnické osoby s obchodním jménem TOMEGAS s.r.o. Tento provoz byl Krajským úřadem Jihočeského kraje, podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými látkami nebo chemickými přípravky, zařazen do kategorie B a zároveň zde byla stanovena zóna havarijního plánování o poloměru 1 km. Uvedené cíle jsou navrženy v souladu se všemi zákonnými normami a předpisy. Věřím, že výsledek práce bude použitelný při zpracování a aktualizaci vnějšího havarijního plánu pro daný provoz. Hypotéza je zcela jistě potvrzena existencí mezinárodních smluv a právních předpisů EU zaměřených na ochranu obyvatel v okolí objektů v nichž je nakládáno s nebezpečnými látkami a přípravky, stejně jako množstvím havárií, vznikajících po celém světě. V části ''Diskuse" je rozebráno několik problémů, z nichž se jako největší jeví finanční a v jeho důsledku i včasné zabezpečení navrhovaných ochranných opatření.
Measures to ensure population protection in the emergency planning zone Tomegas Ltd. storage of propane - butane Branice
Keywords: Hasičský záchranný sbor; havárie; Integrovaný záchranný systém; nebezpečná látka; ochranná opatření; propan {--} butan; vnější havarijní plán; zóna havarijního plánování; Fire and Rescue Service; Accident; Integrated Rescue System; dangerous substance; preventive measures; propane-butane; external emergency plan; emergency planning zone