Motivace studujících k dobrovolnictví. - Samec, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma bakalářské práce je zaměřeno na zjištění motivů vedoucích k vykonávání dobrovolnické činnosti studentů na středních a vysokých školách. Co studenty ovlivnilo, aby se stali dobrovolníky a jak k jejich činnosti přistupuje okolí z řad rodiny a přátel.Teoretická část definuje základní pojmy dobrovolnictví, kdo je dobrovolník, typy a charakteristiky dobrovolnictví a její charakteristické rysy, historický vývoj až ponovodobou historii. V další části teoretické části je popsán legislativní rámec, formy dobrovolnictví. Závěr této části je věnován motivaci studujících. Pomocí polo strukturovaných rozhovorů s dlouhodobě i krátkodobě působícími dobrovolníky, byly získány poznatky v oblasti motivací dobrovolníků. Jádrem rozhovoru byly otázky po motivačních faktorech (kdo ovlivnil anebo co vedlo respondenta k vykonávání dobrovolnické činnosti) včetně potenciálně problematických motivů vlastních i u ostatních dobrovolníků.Výsledky tematické analýzy rozhovorů jsou prezentovány ve zvláštní kapitole a podrobněji diskutovány vzhledem k teoretickým východiskům i výsledkům výzkumů obdobného zaměření. Specifikem prezentované práce v rámci souboru obdobně zaměřených studií je důraz na problematické momenty i potenciálně problematické motivy zdánlivě jednoznačně prospěšné činnosti, jakou dobrovolnická činnost studujících představuje.
The motivation of students to volunteer.
Keywords: dobrovolník; motivace; student; altruismus; dobrovolnický program; volunteer; motivation; student; altruism; voluntary programme