Druhy religiozity dnešní vysokoškolské mládeže - Vincíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá religiozitou české mládeže. Teoretická část pojednává o religiozitě, jejích druzích a ovlivňujících faktorech. Dále popisuje historické kořeny sekularizace v České republice a současný postoj české mládeže k víře. Vymezuje období dospívání a popisuje náboženskou socializaci v rodině a ateismus české mládeže. Praktická část se na základě kvalitativního výzkumu vedeného formou polostrukturovaných rozhovorů zabývá druhy religiozity vysokoškolské mládeže. Interpretuje postoje dospívajících k víře a jejich zkušenosti s nadpřirozenem.
Types of university youth religiosity
Keywords: religiozita; víra; náboženství; mládež; ateismus; spiritualita; náboženský postoj; posvátno; dospívání; kvalitativní výzkum; česká společnost; religiosity; faith; religion; youth; atheism; spirituality; religious attitude; secularisation; adolescence; qualitative research; Czech society