Sanace rodiny z pohledu pracovníků pověřených k výkonu sociálně právní ochrany dětí - Maloušková, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku sanace rodiny. Nabízí pohled do problematiky práce s rodinou, kde se nachází dítě, jehož biologický, sociální a psychologický vývoj je ohrožen. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části nalezneme vhled do problematiky sanace rodiny. V této části je vysvětlen pojem sanace rodiny, zanedbávání, ohrožené děti. Zaměřila jsem se na rodinu, její funkce, typologie. Jedna z kapitol je věnovaná rodinám, které jsou do programu sanace rodiny zařazeny. Rovněž je zmíněn průběh sanace rodiny, posilování rodičovských dovedností a následně jsem se věnovala pojmu sociálně-právní ochrana dětí. Ve výzkumné části je mým cílem zjistit prvky preventivního opatření v případě ohrožení vývoje dítěte a jak se v praxi uplatňuje posilování rodičovských dovedností. V souladu s cílem práce byly stanoveny celkem tři výzkumné otázky vztahující se k funkci multidisciplinárního týmu, otázky zaměřené na to, jakým způsobem dochází k posilování rodičovských dovedností a jaká existují možná zlepšení v rámci preventivní práce s rodinou. Pro zjištění cíle byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl realizován pomocí metody dotazování, technikou polo strukturovaného rozhovoru. Následná analýza dat byla vyhodnocena metodou kategorizace dat.Závěrem lze říci, že cíl práce i výzkumné otázky byly naplněny. Z výsledků vyplívá, že případová konference je prospěšná v oblasti preventivní práce s rodinou, je však organizačně i časově náročná, v malých frekvencích uskutečňování, ve vztahu k potřebě zaměstnanců a rodin. Dalším zjištěním bylo, že vypracování individuálních plánů ochrany dítěte opět zabere spoustu času a proto dochází k zhoršení efektivity práce u daných pracovníků.Zjištěné informace mohou být přínosné pro laickou veřejnost, ale i pro studenty Zdravotně sociální fakulty a to jako studijní materiál. Zároveň by zjištěné informace mohly pomoci pracovníkům orgánu sociálně-právní ochrany dětí jako zpětná vazba k jejich vykonávané práci.
Family remediation from the viewpoint of the workers tasked with the social and legal protection of children
Keywords: Orgán sociálně-právní ochrany dětí; sanace rodiny; rodina; posilování rodičovských dovedností; Social and legal protection of children; family remediation; family; strengthening of parenting skills