Vybraná dějová jména ve slovníku Le Petit Robert - Suchá, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je zmapovat a popsat dosavadní teoretické poznatky o dějových jménech a použít některé z teorií na vybraný vzorek francouzských jmen. Úvodní část této práce se zabývá otázkou zařazení dějových jmen v systému slovních druhů obecně a také jejich vlastnostmi. V druhé části krátce zmiňujeme hlavní teoretické směry, jejichž předmětem je nominalizační proces. Na toto téma navazuje přehled druhů nominalizací podle vzniku a tedy rozdělení dějových jmen na dějová, rezultativní a další. Třetí část práce ja částí praktickou. Popisuje metodu výběru vzorku jmen ze slovníku Le Petit Robert a analýzy provedené pomocí slovníku Le Petit Robert a programu SketchEngine.
Selected Event nouns in "Le Petit Robert" dictionnary
Keywords: dějové jméno; nominalizace; rezultativní; podstatné jméno; sloveso; action nominal; nominalization; resultative; noun; verb