Rozvoj podnikání v sociálních službách v regionu - Pokorná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na financování sociálních služeb v regionu. Konkrétně je práce zaměřena na vybrané domovy pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem je analýza a komparace financování těchto domovů pro seniory. Zřizovatelé vybraných domovů pro seniory se od sebe liší, těmito zřizovateli jsou stát, město a soukromý subjekt. V teoretické části jsou popsány a vysvětleny základní pojmy a definice, které se danou problematikou zabývají a slouží k lepšímu pochopení dané problematiky. Pro praktickou část byly vybrané domovy pro seniory kontaktovány. Na základě osobní návštěvy byly poskytnuty podklady, potřebné pro zpracování finanční analýzy. Tyto podklady jsou tvořeny výkazem zisku a ztrát, výroční zprávou a dalšími informacemi. Závěrem je porovnání vybraných domovů pro seniory z hlediska jejich nákladovosti a výnosů, které představují finanční zdroje na pokrytí těchto nákladů, prostřednictvím metody nákladů na jedno lůžko v daném časovém období. Porovnání je zaměřeno na zdroje financování v současné době dle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách.
Business Development in Social Services in the Region
Keywords: sociální služby; domov pro seniory; senioři; náklady; výnosy; zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách; dotace; social services; retirement home; seniors; costs; profits; law n. 108/2006 Coll. about social services; grants