Láska v životě a díle Charlotty Brontëové - Štenclová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je literární analýza mezilidských, zejména rodinných a milostných vztahů v díle Charlotty Brontëové. Práce se snaží nastínit vliv autorčiných vlastních zkušeností s láskou na její literární tvorbu a posuzuje, do jaké míry se autorka inspirovala příběhy byronských hrdinů a jakým způsobem jejich osud sama přetvářela. Současně je záměrem této práce ucelený pohled na autorčiny zkušenosti z Bruselu.
Love in the Life and Work of Charlotte Brontë