Popliteratur der 1990er Jahre: Christian Kracht, Sibylle Berg, Elke Naters a Benjamin von Stuckrad-Barre. Analyse einzelner Werke und Vorschläge zur Didaktisierung im DaF-Unterricht - Melicherová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá rozborem reprezentativních próz německé popové literatury 90. let, a sice Faserland Christiana Krachta, Ein paar Leute suchen das Glück und lachen sich tot Sibylle Berg, Königinnen Elke Naters a Soloalbum Benjamina von Stuckrad-Barre. První část práce je zaměřena na charakteristiku popové literatury, na niž navazuje stručné shrnutí důležitých literárních mezníků, jež vedly ke vzniku moderního popu. Následuje krátký vhled do dělení německého jazyka, charakteristika anglicizmů a triviální literatury, jejichž objasnění je nezbytnou součástí pro budoucí analýzu popových děl. Na tu se zaměřuje hlavní část práce, ve které dochází nejen k rozboru literárních znaků a jazykových prostředků, ale i ke shrnutí životopisných dat výše zmíněných autorů. Cílem analýzy je zjistit, zda existuje jednotná poetika literárního popu. Diplomovou práci pak uzavírají úvahy k didaktizaci textů a konkrétní návrhy práce s nimi ve výuce němčiny jako cizího jazyka.
Popliterature of the 1990ies: Christian Kracht, Sibylle Berg, Elke Naters and Benjamin von Stuckrad-Barre. Analysis of chosen works and suggestions for working with them during lessons in German as a foreign language.
Popová literatura 90. let: Christian Kracht, Sibylle Berg, Elke Naters a Benjamin von Stuckrad-Barre. Analýza jednotlivých děl a návrhy k jejich didaktizaci ve výuce němčiny jako cizího jazyka.