Návrh zařízení na produkci bioplynu z čerstvé travní hmoty. - Živný, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou výroby bioplynu z čerstvé travní hmoty, která vzniká při pravidelném sekání v parcích a okrajových částech obcí a měst. V literárním přehledu je nejprve podrobně rozebrána obecná problematika výroby bioplynu. Dále jsou rozebrány vlastnosti materiálů vhodných pro výrobu bioplynu se zaměřením na travní hmotu. V praktické části je vytvořen modelový příklad, na kterém je znázorněno, jak by bioplynová stanice pro zpracování čerstvé travní hmoty mohla probíhat ve skutečnosti, v návaznosti na sklizňovou linku. Také jsou navrženy způsoby jak nakládat s produkty bioplynové stanice, aby byla tato možnost výhodná z ekonomického hlediska.
The design of the production of biogas from fresh grass.
Keywords: bioplyn; travní hmota; anaerobní fermentace; kogenerace; trigenerace; kompostování; biogas; grass; anaerobic digestion; cogeneration; trigeneration; composting