Soubor publikovaných článků - Dvořák, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem předkládaného souboru publikovaných článků je charakterizovat sociální dovednosti učitele jako součást jeho profesní kompetence a vymezit jejich význam ve výuce angličtiny komunikační metodou v edukačních interakcích ve školní třídě. Teoretickými východisky výzkumů jejichž výsledky jednotlivé články předkládají jsou funkčně komunikační přístupu k jazyku a z něj vycházející komunikační metoda. Pozornost je věnována procesům interakce, komunikace a cizojazyčnému diskurzu ve školním prostředí s akcentem na cizojazyčnou výuku dospívajících. Na základě specifik cizojazyčné edukační interakce konkretizujeme sociální dovednosti učitele a vymezujeme sociálně-dovednostní aspekty cizojazyčné edukační interakce. Zjištění výzkumů prezentovaných v předkládaných článcích se týkají zejména žákovské reflexe edukačního stylu učitelů angličtiny a edukačního působení učitele v konkrétní třídní interakci. Výzkum je rovněž zacílen na analýzu vybraných sociálně-dovednostních aspektů edukační interakce a diskurzu ve výuce angličtiny komunikační metodou. Konkrétně se jedná o žákovské a učitelské iniciace komunikace, otázky a distribuci komunikačních příležitostí.
The Collection of Published Articles
Keywords: Edukační styl učitele; interakce a komunikace ve školní třídě; diskurz školní třídy; učení a osvojování cílového jazyka; komunikační metoda ve výuce angličtiny; sociální dovednosti učitele; sociálně-dovednostní aspekty cizojazyčné výuky.; Teacher's educational style; classroom interaction; communication and discourse; communicative language teaching; social skills; social-skill aspects of foreign language teaching; learning; acquisition.