Posouzení malé mechanizace pro zpracování a kultivaci půdy dle zvolených exploatačních ukazatelů. - Pavela, Josef (Jihočeská univerzita, 2013)
První část bakalářské práce je vypracována formou literární rešerše, která se zabývá základními informacemi o složení půdy, významem půdy v zemědělství a metodami jejího zpracování. Navazuje přehled a popis energetických prostředků, strojů a nářadí pro základní zpracování půdy, pro přípravu půdy před setím a sázení a pro kultivací půdy, používaných v oblasti tzv. malé mechanizace. Literární rešerše je zakončena analýzou exploatačních, ekonomických a environmentálních ukazatelů. Druhá část práce je vypracována metodickou formou. Metodika se zabývá měřením provozním zkoušek, tj. měřením časových snímků vybraných rotačních kypřičů. Práce dokládá výsledky měření u vybraných strojů MOUNTFIELD MS 16 IN a VARI IV GLOBAL a porovnává je. Závěr práce přináší vyhodnocení výsledků, kterých bylo měřením dosaženo.
Assessment of small machinery for processing and soil cultivation acording to selected indicators of exploitation
Keywords: půda; malá mechanizace; kultivace; rotační kypřič; exploatační ukazatele; soil; small machinery; cultivation; rotary tiller; exploitation indicators