Porovnání výsledků testu spiroergometrie na běžeckém a bicyklovém ergometru u sportovců s rozdílnou specializací - Marko, David (Jihočeská univerzita, 2019)
Výběr mezi běžeckým či bicyklovým ergometrem není v každé laboratoři umožněn. Ve výsledcích měření na ergometrech s rozdílnou specifičností zátěže mohou být značné rozdíly. Cílem naší práce je zjistit rozdíl hodnot při spiroergometrickém testu na běžeckém a bicyklovém ergometru u sportovců s rozdílnou specializací, adolescentních kategorií horských cyklistů a běžců na střední a dlouhé tratě. K veškerému testování byla využita Laboratoř funkční zátěžové diagnostiky KTVS PF JU. Cyklisté a běžci absolvovali oba testy v období tří dnů a za stejného stavu fyzické kondice. Mezi zkoumané parametry patřila hodnota VO2max, dechový objem, minutová ventilace, dechová frekvence, maximální srdeční frekvence a maximální wattový výkon. Naše výsledky prokázaly u běžců věcně významné rozdíly u všech námi zkoumaných parametrů. Věcně významný rozdíl ve výsledcích měření cyklistů byl zaznamenán u parametrů VO2max, dechového objemu, minutové ventilace a wattového výkonu. Průměr hodnot u nejdůležitějšího parametru VO2max činil u běžců 60,6 ? 4,24 ml.min-1.kg-1 při běhu a 56,0 ? 5,34 ml.min-1.kg-1 při jízdě na bicyklu, cyklisté dosáhli hodnot 56,6 ? 5,16 ml.min-1.kg-1 při běhu a 61,30 ? 4,47 ml.min-1.kg-1 při jízdě na bicyklu. Výsledky naší práce prokázaly věcně i statisticky významné rozdíly ve výsledcích měření na běžeckém a bicyklovém ergometru v závislosti na typu tělesné zátěže.
Comparison of results of spiroergometry on running and bicycle ergometer of athletes with different specialization
Keywords: běžci; cyklisté; VO2max; běhátko; bicykl; runners; cyclists; VO2max; treadmill; bicycle