Vybrané problémy českého zdravotnictví z pohledu sester - Všetečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce, která je tvořena teoretickou a empirickou částí, bylo zmapovat vybrané problémy českého zdravotnictví z pohledu sester. V teoretické části se zabýváme ošetřovatelství, komunikací, způsoby chování, bezpečným pracovním prostředím pro Všeobecné sestry, syndromem vyhořením, týmovou spoluprací, image sester a vzděláním sester. V empirické části bakalářské práce byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků, jak v papírové, tak v online verzi. Dotazník obsahoval 35 otázek, které byly otevřené, polootevřené a uzavřené. Tento dotazník byl zcela anonymní a byl určen pro sestry pracující ve zdravotnickém zařízení. Výzkum tvoří 593 respondentů. Po zpracování výzkumného šetření jsme stanovili tři základní hypotézy. Na základě stanovených dat byly hypotézy vyhodnoceny takto: H1: Existuje statisticky významný vztah mezi vybranými problémy českého zdravotnictví a délkou praxe sester. H1: nebyla potvrzena. H2: Existuje statisticky významný vztah mezi vybranými problémy českého zdravotnictví a vzděláním sester. H2: nebyla potvrzena. H3: Existuje statisticky významný vztah mezi vybranými problémy českého zdravotnictví a typem oddělení, na kterém sestry pracují. H3: nebyla potvrzena. Výsledky výzkumného šetření konstatují, že se dané problémy, které uvedly sestry se neliší, v závislosti na délce praxe, vzdělání a ani typu oddělení, na kterém sestry pracují. Přínosem práce je zveřejnění výsledků a názor sester na vybrané problémy českého zdravotnictví. Tato bakalářská práce by mohla být využita jako studijní materiál pro sestry v praxi, ale i studenty při získávání vzdělání.
Selected problems of Czech healthcare from the perspective of nurses
Keywords: Ošetřovatelství; problémy českého zdravotnictví; bezpečnostní pracovní prostředí pro Všeobecné sestry; image sestry; sestra a média; vzdělání sester; Nursing; problems of Czech healthcare; safety work environment for general nurses; image of a nurse; nurse and media; education of nurses