Ochrana obyvatelstva na území města České Budějovice v případě nehody spojené s únikem nebezpečných chemických látek. - Boura, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část diplomové práce se zabývá ochranou obyvatelstva se zaměřením na události související s únikem nebezpečných chemických látek. Obsahem první kapitoly je základní dělení mimořádných událostí, které jsou děleny na události zapříčiněné lidskou činností a události vznikající bez ohledu na činnost člověka, zejména přírodního charakteru. Kapitola je zaměřena především na události související s činností člověka a události mající souvislost s únikem nebezpečných chemických látek, jako jsou například havárie chemických zařízení. V následující podkapitole je zpracována základní klasifikace nebezpečných chemických látek, dle jejich chemických vlastností a toxicity. Následující podkapitola se zabývá ochranou obyvatelstva jako takovou. Pro pochopení celé problematiky jsou v dané podkapitole uvedeny základní informace související s ochranou obyvatelstva a charakteristika základních pojmů s touto problematikou související. Varování a evakuace je v této kapitole rozebrána detailněji. Dále je v práci popsáno havarijní plánování jako základní prostředek ochrany obyvatelstva. Havarijní plánování je popsáno od úrovně územně samosprávního celku, tedy havarijní plán kraje až po vnitřní havarijní plán chemického zařízení. V druhé části diplomové práce je formulována výzkumná otázka, která zní: "Jaká je připravenost systému ochrany obyvatelstva Českých Budějovic v případě úniku nebezpečných chemických látek?" Výzkum byl zaměřen na obsah příslušných plánů, subjektů nakládajících s nebezpečnými chemickými látkami v ORP České Budějovice. Během výzkumu byla sledována základní kritéria jenž mají být v daných plánech obsažena a sice, zda-li jsou uvedena či nikoliv. Předmětem výzkumu bylo 16 plánů řešení mimořádných událostí subjektů nakládajících s nebezpečnými chemickými látkami v ORP a městě České Budějovice. Následuje vyhodnocení získaných výsledků dle stanoveného Indexu připravenosti. V závěru práce je odpovězeno na stanovenou výzkumnou otázku a to i s ohledem na zjištěné závažné nedostatky, které byli během výzkumu v příslušných plánech identifikovány. V diskuzi a závěru jsou rovněž navržena opatření mající za cíl celkové zlepšení úrovně ochrany obyvatelstva v daném územně samosprávním celku ORP a města Česko Budějovice.
Protection of population in the city of České Budějovice territory in case of an accident associated with dangerous chemicals leakage.
Keywords: Nebezpečné chemické látky; integrovaný záchranný systém; havarijní plánování; ochrana obyvatelstva.; Hazardous chemicals; integrated rescue system; emergency planning; population protection.