"Vlajkové druhy" pod ochranou CITES: tygr (Panthera tigris) - Tůmová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá zpracováním dostupných údajů o početnosti populací tygra ve volné přírodě, biologii, ohrožení a ochraně (především CITES a WWF). Dále se práce zaměřuje na legální a nelegální obchod v letech 1975-2013 za použití CITES databáze. Výsledky jsou vyhodnocovány v rámci komodit, důvodů obchodu, původů exemplářů a vývozu/dovozu. Bylo zjištěno, že nejčastějším důvodem obchodu je komerce a původem exempláře příroda. Nejvíce se obchodovalo s komoditou těla a jejich části. Mezi hlavní exportéry patřily Čína a Rusko, na importu se nejvíce podílely Japonsko a USA. Nelegálního obchodu se nejčastěji účastnily Čína, Vietnam a Jižní Korea. Ve volné přírodě zbývá méně než 3 200 tygrů, v USA je v zajetí chováno přibližně 5 000 tygrů.
Important species under the Protection CITES: tiger (Panthera tigris)
Keywords: tygr; Panthera tigris; CITES; obchod; vývoz; dovoz; tiger; Panthera tigris; CITES; trade; export; import