Aktivizační programy pro seniory v charitativních zařízeních. - Píšová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá aktivizačními programy, které využívá Archa Třebíč a spokojeností uživatelů s nabízenými aktivitami. Cílovou skupinou jsou senioři. Informace, které jsem získala od pracovníků, jsem doplnila rozhovory se seniory, aby byl výsledek potvrzený a celistvý. Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se zabývá obecnými pojmy, jako je stáří a stárnutí a změnami, které toto období přináší. Druhá kapitola je zaměřena na komunikaci se seniory a bariérami, které v komunikaci běžně nastávají. V další kapitole je přiblížen pojem volný čas, jelikož velice úzce souvisí s aktivním životem každého jedince. Aby byla aktivizace navštěvovaná, je důležité umět seniory motivovat k činnosti. O tomto problému pojednává čtvrtá kapitola. Pátá kapitola se zabývá samotnou aktivizací a nejběžnějšími aktivizačními programy, které jsou dostupné ve většině zařízení, jež nabízejí aktivní trávení volného času. Je zde popsáno, jak postupovat při výběru aktivit a jak je přenést do praxe. Vzhledem k tématu bakalářské práce jsou poslední dvě kapitoly zaměřeny na Charitu a duchovní hodnoty seniorů. Praktická část je zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Pro výzkum byly použity polostrukturované rozhovory se čtyřmi seniory a čtyřmi pracovníky v zařízení pod Charitní pečovatelskou službou, klubu pro seniory Archa. Ze sedmi zařízení, kde Archa pravidelně funguje, byly pro účel práce využity čtyři v Třebíči. Výsledky rozhovorů jsou rozděleny do jednotlivých oblastí, které vedou k odpovědi na výzkumné otázky. Hlavním cílem bylo zjistit, jaké aktivizační služby jsou nabízeny seniorům pod klubem pro seniory Archa a jaká je míra spokojenosti s těmito aktivitami. Výsledky, ke kterým jsem dospěla, jasně ukazují, že senioři i přes úzce zaměřený výběr aktivit jsou s Archou spokojeni. Tato práce přináší náhled na jiné možnosti pro aktivizaci seniorů mimo domovy pro seniory nebo zařízení, které je přímo cílené na aktivizaci.
Activation programs for seniors in charitable organizations.
Keywords: Senior; aktivizace; domovy s pečovatelskou službou; Senior; activation; nursing home