Logistické zabezpečení mimořádných událostí jednotkami integrovaného záchranného systému. - Kulhanová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Logistické zabezpečení je nezbytnou součástí činností všech složek IZS. V současné době je kladen důraz na aktuální potřebu zlepšení a zefektivnění zásahu složek IZS. Dá se jednoznačně zkonstatovat, že úspěšnost zásahů složek IZS tví v jejich v logistickém zabezpečení. Bez logistického zabezpečení by nemohly být v žádném případě odstraněny následky působení mimořádných událostí v požadované kvalitě a rychlosti. Zainteresované složky IZS by měly mít zajištěn nezbytný komfort pro kvalitní vykonávání odborných činností, většinou prováděných ve velmi náročných podmínkách zásahu. Dá se jednoznačně zkonstatovat, že celá oblast logistického zabezpečení v rámci IZS by měla i nadále být v centru pozornosti všech kompetentních orgánů a to i v době relativního klidu a v žádném případě by nemělo být logistické zabezpečení základních a ostatních složek IZS podceňováno. Předmětem a cílem této diplomové práce je zmapování logistického zabezpečení základních složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. Dílčím cílem je SWOT analýza, která vyspecifikovává vnitřní a vnější faktory, jež jsou využívány při tvorbě projektové žádosti, jejichž návrh je součástí této práce a který lze využít pro nákup speciální techniky. Zmapování je provedeno ve dvou rovinách. První rovinu představuje standardní zabezpečení technickými i věcnými prostředky, které jsou pořizovány v každém rozpočtovém roce z rozpočtu základních složek. Druhou rovinu představuje nadstandardní zabezpečení. Za nadstandardní je, pro potřeby této práce, považováno pořizování majetku ze zdrojů Evropské unie. Majetek pořízený ze zdrojů Evropské unie má jednoznačně pozitivní vliv na zkvalitnění logistického zajištění zásahu. Výsledky této práce tvoří data, jež byla získaná sekundární analýzou a na ní navazujícím standardizovaným rozhovorem. Data budou využita jako podkladové materiály pro zpracování dílčí projektové žádosti.
The logistic safeguard of extreme situations by the integrated emergency services system.
Keywords: logistické zabezpečení; integrovaný záchranný systém; technické prostředky; věcné prostředk; mimořádné události; Logistic support; Integrated rescue system; Material resources; Technical resources; Extraordinary newsmaker