Toltécká moudrost ve výchově dětí - Lukáčová, Romana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá toltéckou moudrostí a její zahrnutí do výchovy. Cílem bakalářské práce je zmapovat historii a moudrost Toltéků na základě literárních děl. Dalším cílem je pomocí Čtyř dohod aplikovat moudrost na výchovu dětí. Teoretická části pojednává o jejich původu, historických cyklech, jejich podstatě; nastiňuje rozdílné chápání světa a cíle života Toltéků a běžného člověka. Dále popisuje cestu poznání jakožto postup, jak dospět k znovuobjevení své osobnosti. Praktická část se zabývá zásadami při výchově dětí, inspirovanými knihou Čtyři dohody, a také obsahuje čtyři aktivity a rady pro pedagoga.
The Toltec wisdom and its inclusion into the education.
Keywords: Klíčová slova: Toltékové; toltécká kultura; cesta bojovníka; vědomí; výchova dětí; čtyři dohody; rozvoj osobnosti; svoboda; volný čas; vedení dětí.; Key words: The Toltec; the Toltec culture; the way of a paladin; awareness; children education; The Four Agreements; the progress of the personality; freedom; spare time; leading of children.