Antikoagulanty - možnosti fotochemické degradace - Hána, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce je zaměřena na skupinu léků používaných jako antikoagulanty, především na dva zástupce skupiny, warfarin a dabigatran. V teoretické části jsou uvedeny následující části: historie antikoagulancií, charakteristika warfarinu a dabigatranu, metody HPLC používané pro stanovení warfarinu a dabigatranu, koncentrace léčiv v přírodních povrchových vodách a možnosti jejich fotochemické degradace. Experimentální část obsahuje vývoj HPLC metody pro warfarin a dabigatran a testy možnosti fotochemické degradace léčiv za světelných podmínek relevantních pro přirozené podmínky nízkovlnného slunečního záření.
Anticoagulants - possibilities of photochemical degradation
Keywords: antikoagulanty; warfarin; dabigatran; HPLC metoda; fotodegradace; anticoagulants; warfarin; dabigatran; HPLC method; photodegradation