Diabetické dítě v MŠ - Vyhlídková, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je zachytit specifické potřeby dítěte s cukrovkou a popsat, jak se jeho nemoc promítá do MŠ. Teoretická část seznamuje s charakteristikou samotného onemocnění, poukazuje na ohrožující stavy diabetika a na jejich způsob řešení. Pomáhá nám nahlédnout do psychiky chronicky nemocného dítěte. V neposlední řadě se věnuje ucelené péči o diabetické dítě, jeho specifickým potřebám a nárokům, které jsou kladeny jak na rodiče, tak i na MŠ a učitele. Praktická část je případovou studií diabetického dítěte v MŠ. Zachycuje konkrétní situace, které poukazují na dopad onemocnění na předškolní dítě, na jeho vrstevníky, MŠ a rodinu.
The diabetic child in kindergarten
Keywords: diabetes mellitus 1. typu; MŠ; předškolní dítě; učitel; rodina; type 1 diabetes mellitus; nursery school; preschool child; teacher; family