Vizuální interpretace díla Karla Čapka R.U.R. (teoreticko-praktická práce) - Krausová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce sestává ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část klade za cíl chronologicky zmapovat a formálně analyzovat podobu obálek veškerých dostupných českých vydání díla Karla Čapka R.U.R. od roku 1920 do roku 1989. Zabývá se proměnou podoby Čapkova Robota z vybraných divadelních představení v Čechách i zahraničí, jejich scénickým provedením, a to na základě dobových fotografií, kreseb a kritik. Vzniká tak ucelený přehled tohoto Čapkova díla v českém prostředí ve zmíněném období od data jeho vzniku po divadelní realizace a knižní vydání. Praktická část pak rozšíří řadu ilustrací, které byly realizovány v průběhu desetiletí a budou uvedeny v teoretické části práce. Vznikne tím na jedné straně plynulá návaznost na teoretickou část a zároveň autorská kniha, která je vizuální interpretací tohoto díla Karla Čapka.
Visual Interpretation of Karel Čapek's R.U.R. (Theoretical-practical work)
Keywords: R.U.R.; robot; Karel Čapek; Josef Čapek; ilustrace; knižní obálka; autorská kniha; R.U.R.; robot; Karel Čapek; Josef Čapek; illustration; book cover; artistic book