Význam předporodní přípravy - Burešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Předporodní příprava má v období těhotenství nezastupitelnou roli. Seznámí ženu s průběhem těhotenství, jak při porodu co nejefektivněji spolupracovat, jak zvládnout šestinedělí a naučí ženy základní péči o své miminko. O významu předporodní přípravy pro budoucí matky není pochyb, ale hraje i nedílnou součást v profesi porodní asistentky. V současné době péče o fyziologicky těhotné patří do náplně porodní asistentky a je zakotvena ve vyhlášce MZ ČR č. 55/2011 Sb. § 5 o kompetencích porodní asistentky. Již 10 let sama vedu předporodní přípravu v Klatovech. Ráda bych zjistila, zda je předporodní příprava v tomto regionu dostačující a z jakého důvodu by měly porodní asistentky zájem vést předporodní kurzy. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Respondentkami byly porodní asistentky pracující na porodním sále gynekologicko-porodnického oddělení Klatovské nemocnice, a.s. Po zpracování rozhovorů jsem mohla odpovědět na výzkumnou otázku č. 1: Jak hodnotí porodní asistentky předporodní přípravu v klatovském regionu? Zcela jasně vyplynulo, že předporodní příprava v Klatovech je na dobré úrovni. Rovněž byla zodpovězena výzkumná otázka č. 2: Z jakého důvodu by měly porodní asistentky zájem o vedení předporodní přípravy? Respondentky se shodly na tom, že by je na práci motivovala hlavně spolupráce s těhotnými ženami. Výsledky výzkumného šetření by se mohly použít pro zkvalitnění a rozšíření péče pro těhotné v kurzech předporodní přípravy v Klatovech a současně mohou být použity jako manuál pro porodní asistentky, jak vést předporodní přípravu.
The importance of pre-natal preparatione.
Keywords: předporodní příprava; porodní asistentka; těhotenství; porod; rodička; antenatal preparation; midwife; pregnancy; childbirth; expectant mother