Diversity of Polycomb complexes and their function - Říha, Luboš (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je testování a další vývoj systému vektorů (plazmidů). Tento systém by měl přispět k vyjasnění domnělé překrývající se funkce podjednotek Polycomb represivního komplexu 2 (PRC2). V teoretické části je uvedena epigenetika jako vědní obor a je vysvětlena důležitost Arabidopsis thaliana (Huseníček rolní)ve výzkumu. Problematika překrývající se funkce podjednotek PRC2 SWINGER a CURLY LEAF je postavena do kontextu a je zformulována hlavní otázka projektu. Důležité prvky genetického inženýrstvíjsou vysvětleny. A nakonec je objasněna praktická část projektu, kde se vyvíjel systém vektorů s promotory a markery a proběhla selekce a genotypování transgenních rostlin. Výsledky byly prezentovány a diskutovány.
Diversity of Polycomb complexes and their function
Keywords: Polycomb represivní komplex 2; rostlinná epigenetika; Arabidopsis thaliana; SWINGER; CURLY LEAF; vývojové geny; geny odpovědi na prostředí; Gateway klonování; systém binárních vektorů; Polycomb repressive complex 2; plant epigenetics; Arabidopsis thaliana; SWINGER; CURLY LEAF; developmental genes; response genes; Gateway cloning; Binary vector system