Kombinované účinky rybí predace a dostupnosti potravních zdrojů různé kvality na růst a reprodukci zooplanktonu - Egnerová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce pojednává o rybí predaci a dostupnosti a kvalitě potravních zdrojů pro zooplankton. Zaměřuje se na ekologické efekty související s růstem a reprodukcí zooplanktonu. Práce také zmiňuje důležitost různých biotických a abiotických faktorů v mělkých jezerech, např. stechiometrii, teplotu vody, potravní sítě, kairomony a také mastné kyseliny (PUFA) v potravních zdrojích. Práce také upozorňuje na problematiku nadměrného rybího hospodaření a efekty, které má na zooplankton.
Combined effects of fish predation and availability of food resoursces of different quality on zooplankton growth and reproduction
Keywords: zooplankton; ryba; mělká jezera; živiny; potravní síť; reprodukce zooplanktonu; vývoj zooplanktonu; kairomony; potrava zooplanktonu; mastné kyseliny; PEG model; predace; zooplankton; fish; shallow lakes; elements; food web; reproduction; zooplankton growth; kairomones; zooplankton's food; fatty acids; the PEG model; predation