Analýza průběhu a možností zpracování účetních dat ve vybraných účetních softwarech - Lexová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou účetních softwarů ve vybrané firmě. Vybraný podnik užíval již od svého vzniku účetní software Abra, ale v roce 2015 zakoupil účetní software Pohoda. Podnik měl se softwarem Abra spíše negativní zkušenosti. U softwaru Pohoda zatím neshledal žádnou nevýhodu, ale také v tomto softwaru neprovedl doposud veškeré funkce. Cílem této práce je tedy posoudit, zda má podnik dále užívat software Pohoda, či se má vrátit zpět k užívání softwaru Abra. Toto doporučení podniku je provedeno na základě analýzy obou účetních softwarů. Účetní softwary jsou porovnány prostřednictvím zpracování části účetnictví podniku. V praktické části je tedy popsán postup zaúčtování tohoto vzorového příkladu v každém softwaru a poté jsou vyhodnoceny výhody a nevýhody. Pro výsledné posouzení kvalitnějšího softwaru je použita bodovací tabulka, která zhodnotí kvalitu důležitých kritérií u softwarů. Kritérii pro tuto metodu jsou složitost vkládání dat, aktualizace, propojení (návaznost) účetních případů v jednotlivých agendách, tiskové sestavy, údržba a bezpečnost dat, uzávěrka, daně a cena. Na základě této tabulky je vyhodnocen účetní software Pohoda jako "vítězný". Lze tedy podniku doporučit, aby nadále užíval účetní software Pohoda. Jelikož také nebyly zjištěny u softwaru Pohoda žádné podstatné nevýhody, podnik nemusí uvažovat o jiném účetním softwaru.
Analysis of the Course and the Possibility of Accounting Data in Selected Accounting Software
Keywords: účetní software; zpracování účetnictví; účetní závěrka; porovnání softwarů; accounting software; comparison; recommendation; final accounts; processing of accounting