Porovnání hlučnosti traktorů uvnitř kabiny a v okolním prostředí - Opekar, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je porovnat hlučnost traktorů v kabině obsluhy a v dané vzdálenosti od traktoru. Na pozorování bylo vybráno jedenáct traktorů různých značek s výkonem od 70 kW do 93 kW. Přiblížena je problematika hluku jako takového, rozdělení hluku, zdroje hluku, zkoumá se též vliv hluku na zdravotní stav člověka a legislativa v oblasti ochrany před hlukem. Dále se práce věnuje hluku v zemědělství a hluku vydávaném částmi traktoru. Nechybí též základní informace o kabině traktoru, její historii, vývoji a současném stavu. Práce dále obsahuje charakteristiku pozorovaných traktorů a pokračuje popisem naměřených hodnot hladiny akustického tlaku v kabině i mimo ni. Tyto hodnoty jsou zaznamenány do tabulek a graficky znázorněny. V závěru jsou zhodnoceny výsledky a porovnány zjištěné hodnoty všech pozorovaných traktorů.
Comparison of loudness inside and outside tractor's cabine
Keywords: hluk; zemědělství; traktor; kabina; akustický tlak; noise; agriculture; tractor; tractor cab; acoustic pressure