Náměty problémových a projektových úloh v občanské výchově pro 8. ročník ZŠ - Doležalová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na heuristické metody a přiměřené učební strategie, které jsou důležité při realizaci heuristické výuky ve vyučovacím předmětu občanská nauka v 8. ročníku základních škol. V teoretické části jsou charakterizovány heuristické metody a postupy (metody dialogické a komplexní problémové metody), dále jsou vysvětleny základní pojmy heuristické výuky a její význam. Ve vztahu k učivu je uvedena didaktická analýza učiva občanské nauky v 8. ročníku s ohledem na učební osnovy a rámcový vzdělávací program základní školy. Praktická část je zaměřena na postup při přípravě a realizaci projektů s náměty, které vycházejí z předepsaného učiva.
Themes of problem and project methods in Civics for Year 8 of the secondary school