Vliv obuvi na deformity nohy u žen - role sestry v prevenci - Mlejnková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem předkládané diplomové práce je "Vliv obuvi na deformity nohy u žen - role sestry v prevenci". Teoretická část se věnuje anatomii nohy, popisuje problematiku vlivu podpatků na nohu a představuje certifikaci Žirafa. Praktická část kvalitativním vyzkumem poukazuje, jakou roli zastávají sestry v prevenci před deformitami nohy pro pacientky. Tato diplomová práce má dva vytyčené cíle. Zjistit jaky má obuv vliv na deformity nohy u žen a zjistit jakou roli zastává sestra v prevenci této problematiky. Vyzkumné otázky zní: 1. Jaky je vyznam nošení obuvi na vysokém podpatku u žen a jak se toto promítne později na noze? 2. Jakou roli připisují sestry prevenci v této problematice? Sběr dat byl nashromážděn polostrukturovanymi rozhovory se sestrami na ortopedickém oddělení a na ortopedickych ambulancích. Vyzkumny soubor tvoří 20 respondentů, vyběr byl záměrny a tvořen technikou sněhové koule (snowball sampling). V únoru roku 2019 proběhl sběr dat, ktery byl následně ukončen v momentě teoretického nasycení. Rozhovor se tykal témat: nošení obuvi na vysokém podpatku, deformity nohou způsobené obuví na vysokém podpatku, prevence a edukace vedené sestrou. Ve vysledcích se nachází, že pouze zlomek sester dodržuje roli sestry edukátorky, která dopomáhá pacientkám předcházet deformitám nohou. Zbytek sester prevenci a edukaci nechává na lékařích. Tato diplomová práce předkládá jako vystup práce plakát, ktery může byt informačním materiálem pro sestry z řad ortopedickych ambulancích a lůžek. Vystupem diplomové práce je edukační plakát, ktery bude odrazem celé sesterské problematiky v prevenci (role sestry, deformity nohou způsobené obuví na vysokém podpatku apod.
Influence of footwear on foot deformities in women - the role of nurse in prevention
Keywords: obuv; obuv na vysokém podpatku; ortopedické stélky; deformity nohy; sestra; prevence; tejpování; hallux valgus; hallux rigidus; hallux varus; footwear; high-heeled shoes; orthopaedic insoles; leg deformities; a nurse; prevention; tape; hallux valgus; hallux rigidus; hallux varus