Fikční světy fanfiction - Dvořáková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce pojednává o základních poznatcích v oblasti tzv. fenoménu fanfiction, tedy souboru narativních literárních děl psaných fanoušky. Upozorňuje na nejvýraznější specifika i problémy tohoto jevu a ukazuje jeho postavení v kontextu literatury. Následně se zabývá také způsobem, jakým fikční svět fanouškovského díla zachází s fikčním světem díla kanonického a svůj prostor dostává také srovnání fanfiction a přepisu. Nemalou pozornost však věnuje také fikčním entitám a roli autora, vypravěče a čtenáře. Závěrem podává přehled nejběžnějších termínů používaných ve fanfiction.
Fictional Worlds of Fanfiction
Keywords: fanfiction; možné světy; fikční světy; mezisvětová identita; populární literatura; fikční entity; narativní fikce; plagiátorství; postmoderní přepisy; vypravěč; autor; čtenář; fanfiction; possible worlds; fictional worlds; transworld identity; popular literature; fictional entities; narrative fiction; plagiarism; postmodern rewrites; narrator; author; reader