Feministická filmová teorie a role žen v hollywoodském filmu - Hoffmann, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá feministickou filmovou teorií a rolí žen v hollywoodském filmu. Teoretická část nabízí úvod do druhé vlny feminismu a raného aktivistického období jejího zájmu o film. Následně popisuje dva základní přístupy feministického zkoumání filmu a jejich vzájemný vztah. Po představení sociologického proudu kritizujícího stereotypní obrazy žen ve filmu se práce soustředí na nejdůležitější koncepty proudu teoretického. Důraz je při tom kladen zejména na dílo Laury Mulveyové a problematiku genderově determinovaného diváctví. V praktické části je následně analyzováno sedmnáct komerčně nejúspěšnějších hollywoodských filmů od vzniku feministické filmové teorie do současnosti. Analýzy se soustředí na ženské postavy a jejich vývoj na pozadí měnícího se postavení žen v americké společnosti.
Feminist Film Theory and The Role of Women in Hollywood Cinema
Keywords: feministická filmová teorie; feminismus; ženy a film; Hollywood; obrazy žen; ženský divák; mužský pohled; Vizuální slast a narativní film; feminist film theory; feminism; women and film; Hollywood; the images of women; female spectator; male gaze; Visual Pleasure and Narrative Cinema