Sociální práce se seniory jako oběťmi trestného činu krádeže a podovodu - Hojdarová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřená na seniora, jako oběť trestného činu krádeže a podvodu a v souvislosti s následky tohoto problému i na sociální práci. Počet případů trestných činů páchaných na seniorech roste. Teoretická část popisuje všeobecně stáří, jeho dělení, změny, které se stářím souvisejí a mají vliv na to, že se senior stává častým terčem pachatelů. Poté následují trestné činy krádež a podvod a jejich podoby a to zejména podomní prodej a předváděcí akce. Teoretická část dále obsahuje preventivní opatření související s podvodem a krádeží, v závěru této části, je zde popsaná sociální práci se seniory jako oběťmi trestného činu. Cílem bakalářské práce je zjistit nejčastější podobu trestného činu krádeže a podvodu páchaných na seniorech, dále informovanost seniorů o nebezpečích krádeže a podvodu a znalost a dodržování preventivních opatření seniory. Stanovila jsem pět hlavních výzkumných otázek: Jaké jsou nejčastější podoby trestného činu krádeže a podvodu páchaných na seniorech? Jsou senioři informováni o možných nebezpečích krádeže? Jsou senioři informováni o možných nebezpečích podvodů? Jaká preventivní opatření dodržují senioři, aby se nestali obětí trestného činu krádeže? Jaká preventivní opatření dodržují senioři, aby se nestali obětí trestného činu podvodu?. K hlavním výzkumným otázkám byly přiděleny dílčí výzkumné otázky, které zjišťují, zda senioři znají nebezpečí podomního prodeje a předváděcích akcí, kde se senioři cítí nejvíce ohroženi podvodem a okradením, jaká znají preventivní opatření ohledně krádeže a podvodu a zda dodržují preventivní opatření. Pro zpracování praktické části práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Pro získání dat byla použita metoda dotazování a technika polořízeného rozhovoru. Otázky polořízeného rozhovoru jsou rozděleny na čtyři oblasti. Dvě oblasti se týkají krádeží a podvodů a s nimi spojeného podomního prodej a předváděcích akcí a další dva okruhy se týkají preventivních opatření, vždy v souvislosti s krádeží nebo podvodem. U první výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější podoby trestného činu krádeže a podvodu páchaných na seniorech? jsou výsledky vyhodnoceny, pomocí sekundární analýzy dat a zbytek otázek metodou zachycení vzorců (,,gestaltů?).Výsledky výzkumu ukázaly, že nejčastější podobou trestného činu krádeže páchaného na seniorech jsou krádeže přímo v bytě seniora, který po vpuštění cizího člověka do svého bytu je následně okraden i o celoživotní úspory.Nejčastější podobou trestného činu podvodu se ukázalo, že jsou nejčastěji senioři podváděni při podpisu nevýhodných smluv, jak při podomním prodeji, tak na předváděcích akcích. Předváděcí akce jsou žhavým tématem tohoto období, neboť v boji proti nim vznikl dokument,,Šmejdi", který ukazuje, jak jsou senioři na nich podváděni.Získané poznatky bakalářské práce bude možné využít jako podklad pro rozšíření informací seniorům o dané problematice a také jako zdroj informací pro sociální pracovníky, při práci se seniory.
Social Work with Seniors as Victims of Crime Theft and Deception
Keywords: Stáří; krádež; podvod; podomní prodej; předváděcí akce; preventivní opatření; sociální práce; Age; theft; fraud; doorstep selling; promotional events; preventive measures; social work