Ekonomická efektivnost pěstování u vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření - případová studie - Pokorná, Kamila (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na ekonomickou efektivnost pěstování ovsa setého a ječmene jarního v konvenčním a ekologickém systému hospodaření během období v letech 2018 až 2022. Práce je rozdělena na dvě části, na literární část a na praktickou. Literární část popisuje ekonomickou efektivnost, zemědělství, zemědělské dotace a vybrané plodiny. Praktická část zahrnuje výpočet rentability plodin v obou systémech. Základní míra rentability byla stanovena na základě výnosů, výkupních cen a nákladů každého podniku. V závěru jsou k výpočtu rentability připočteny finanční podpory v podobě dotací, na které mají vybrané podniky nárok. Kromě samotné kalkulace, diplomová práce zahrnuje příčiny výsledného rozdílu v efektivnosti mezi oběma systémy.
Economical efficiency of selected crops growing in conventional and organic farming system - case study
Keywords: ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; ekonomická efektivnost; oves setý; ječmen jarní; náklady; výnosy; výkupní ceny; dotace; organic farming; conventional farming; economic efficiency; sown oats; spring barley; costs; returns; purchase prices; subsidies