Informální učení formou přírodopisných nástěnných tabulí - Buštová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním předmětem diplomové práce je informální učení a jeho účinek na žákův soubor znalostí na základních školách či na víceletých gymnáziích. V tomto případě byl zkoumán vliv informálního učení prostřednictvím naučných výukových plakátů, jejichž zaměření se týká mořské biologie. Pro jednotlivé plakáty byly zvoleny konkrétní mořské organismy, které jsou tímto způsobem stručně představeny. Literární přehled se zabývá pojmem vzdělávání, podrobněji se zaměřuje na jednu z forem vzdělávání - informální vzdělávání a také jsou v této části popsány didaktické prostředky. Samotný výzkum zahrnoval dvě skupiny škol. U jedné z nich byla provedena analýza vědomostí žáků týkajících se vybrané oblasti mořské biologie pomocí dotazníku (kontrolní skupina). Do druhé skupiny škol byly nejprve dodány výukové plakáty a po uplynutí určité doby byla opět zkoumána úroveň znalostí o mořských organismech pomocí stejného dotazníku (experimentální skupina). Úroveň znalostí v obou skupinách škol byla posléze analyzována nejen vzhledem k zařazení do výzkumné skupiny, ale i vzhledem k individuálnímu zájmu o mořskou biologii, kterou žáci sami v dotazníku uváděli.
Informal learning in the form of natural history wall boards
Keywords: plakát; informální vzdělávání; mořská biologie; učení se; poster; informal learning; marine biology; learning