Jazyk barokních kazatelů Bílovského a de Waldta - Butulová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem diplomové práce jsou kázání věnovaná svaté Anně od dvou barokních kazatelů, kteří pocházejí z různého jazykového prostředí. Práce je rozdělena do dvou základních částí. První část obsahuje obecné informace o významných barokních kazatelích - se zaměřením na Bílovského a de Waldta. Podává také informace o dobových gramatikách. První, teoretický, oddíl práce je tedy založen zejména na prostudované odborné literatuře. Druhá část diplomové práce zahrnuje praktický rozbor tří konkrétních kázání v rovině fonologické a morfologické. Předchází mu analýza tematické, stylistické a lexikální stránky textů a konfrontace jejich výrazových prostředků. Cílem práce je komparace jazykového projevu obou kazatelů po stránce fonologické, morfologické a posouzení míry pronikání prvků mluvené řeči do jejich jazyka.
The language of two Baroque preachers, Bílovský and de Waldt
Keywords: Barokní kázání; svatá Anna; Bohumír Hynek Josef Bílovský; Ondřej František Jakub de Waldt; dobové gramatiky; fonologická analýza textu; morfologická analýza textu; tematická stránka kázání; stylistická stránka kázání; lexikální stránka kázání; komparace textů; pronikání mluvené řeči.; Baroque homilies; Saint Anna; Bohumír Hynek Josef Bílovský; Ondřej František Jakub de Waldt; contemporary grammars; phonological level; morphological level; theme; style; lexicon; confrontation; spoken language.