Vady a škůdci dřeva - Rejžek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce popisuje vady dřeva a biologické dřevokazné škůdce. U vad dřeva jsou vysvětleny příčiny vzniku a jejich vliv na opracovatelnost a využitelnost materiálu. V kapitolách o dřevokazném hmyzu a houbách jsou uvedeny nejvýznamnější druhy škůdců, jejich vývoj ve dřevě, úroveň poškození a okrajově i možnosti preventivní ochrany, případně likvidace škůdce. Text je doplněn obrázky. K praktickému využití ve výuce na ZŠ i SŠ slouží dvoudílná prezentace. Součástí práce je také sbírka vad dřeva a požerků dřevokazného hmyzu.
Defects and pests of wood
Keywords: vady dřeva; škůdci dřeva; dřevokazný hmyz; dřevokazné houby; wood defects; wood pests; wood-destroying insects; wood-decaying fungi