Veduty a detailní kresby Prahy v tvorbě Václava Hollara. Porovnání těchto pohledů s kresbami Prahy jiných grafiků a kreslířů. - Kropáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dva problémy. V první řadě se zaobírá vývojem pražských vedut, a to v časovém rozmezí zhruba pětiset let (od počátku jejich vzniku až po nástup fotografie). V této sekci jsou představeni umělci zabývající se Prahou a jejich díla. Tyto kresby a grafiky jsou dále detailně popsány po stylové stránce, stejně jako po stránce jejich účelu. Druhou zde rozebíranou problematikou je osobnost Václava Hollara. V první kapitole je představen životopis Václava Hollara. V následujících kapitolách je dále probírána jeho pražská tvorba, jsou zde zmíněny jak jeho celkové pohledy na město, tak detailní záběry z interiérů pražských ulic. K dílu Václava Hollara jsou následně vztahovány ostatní pražské veduty jiných umělců.
Vedutes and detailed drawings of Prague in Václav Hollar´s work. Comparison of these drawings with other graphic artists and painters depicting Prague.
Keywords: Praha; veduta; Václav Hollar; umění; kresba; grafika; Prague; vedute; Václav Hollar; art; drawing; graphics