Reprodukční strategie rodin v ČR - Fáberová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o reprodukčních strategiích a rodinném chování jedinců v České republice. Poukazuje na změny charakteru, funkcí a hodnot rodiny v jejím vývoji (zejména charakteristika rodiny tradiční a moderní). Práce popisuje současné změny společnosti po roce 1989 včetně faktorů, které současné reprodukční chování mladých lidí ovlivňují. Významné aspekty charakterizující současnou českou rodinu jsou vzrůstající počet nesezdaných soužití, zvyšování počtu nemanželských dětí, vrůst autonomie a individuality, odsouvání do pozdějšího věku jak vstup do manželství tak narození prvního dítěte, vysoká rozvodovost a nové alternativní formy rodinného soužití. V práci jsou dány tyto ukazatele proměny rodinného chování v České republice do kontextu historického a evropského.
The reproductive strategies of families in the Czech Republic
Keywords: rodina; teorie rodiny; sňatečnost; porodnost; potratovost; rozvodovost; reprodukční chování; alternativy rodinného soužití; family; theory of the family; wedding-rate; birth-rate; abortion-rate; divorce-rate; reproductive behavior; family life alternatives