Prostorová diferenciace výskytu narkomanie v Evropě - Kymlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá prostorovou diferenciací výskytu narkomanie v Evropě na úrovni států a je analyzována osmi socioekonomickými ukazateli, které jsou dále rozděleny na sociální, ekonomické a ostatní indikátory. Na základě zjištěných dat dochází ke zkoumání závislosti jednotlivých ukazatelů s narkomanií pomocí korelační analýzy. Pro tuto práci je však klíčová část syntézy, kde je snaha o vysvětlení kauzalit a determinantů ovlivňující výskyt drogové závislosti. Hlavní cíle práce jsou však zaměřeny především na poukázání a následnou interpretaci prostorových rozdílů, pravidelností a specifik pro státy a dané regiony Evropy.
Spatial differentiation of drug addiction in Europe
Keywords: drogová závislost; narkomané; drogy; geografická diferenciace; Evropa; socioekonimické a kulturní ukazatele; drug addiction; drug use disorders; drugs; geographical differentiation; the Europe; socioeconomic and cultural indicators