Vliv revitalizačních úprav malých toků na rybí společenstvo - Antonín, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé práce bylo posoudit vliv revitalizace Mlýnského potoka na rybí společenstvo, na základě ichtyologických průzkumů před a po provedené revitalizaci. Potok je situován mezi údolní nádrží Lipno a státní hranicí s Rakouskem na Šumavě. Provedená revitalizace pozitivně ovlivnila druhovou diverzitu, početnost a biomasu ryb. Zároveň jsou zde popsány jednotlivé požadavky pro úspěšnou revitalizaci vodních toků a pro návrat živočichů, především ryb, do těchto toků. V mé práci porovnávám dosažené výsledky z kontrolních odlovů ryb ze tří sledovaných potoků Horského, Bukového a Mlýnského.
Effect of the revitalization adjustments of small stream on fish society
Keywords: revitalizace; Mlýnský potok; pstruh obecný; vranka obecná; početnost; revitalization; Mlýnský potok; brown trout; bullhead; abundance