Analýza absorpční kapacity města Soběslav - Pražmová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení efektivnosti čerpání finančních prostředků z fondů EU městem Soběslav. Teoretická část je zaměřena na definování termínu absorpční kapacita. Též uvádí definice strukturální a regionální politiky, využívané nástroje regionální politiky v EU a ČR, cíle v programovacích obdobích 2007-2013 a 2014-2020. Práce je zaměřena i na strukturu rozpočtu EU a obce. Praktická část se orientuje na komplexní charakteristiku města Soběslav a obsahuje informace týkající se čerpání evropských a národních zdrojů městem. Jedním z nástrojů pro sepsání bakalářské práce je dotazníkové šetření, které se mimo jiné týká projektů již zrealizovaných i plánovaných městem Soběslav do roku 2020 a financovaných z fondů EU. Jednotlivé otázky byly přímým dotazováním konzultovány s tajemníkem Městského úřadu v Soběslavi a následně zanalyzovány. V závěru práce navrhuje dva projekty, které by byly možné za finanční podpory z fondů EU zrealizovat a též návrh na možnost čerpání prostředků z Norských fondů.
Absorption capacity analysis of the town Soběslav
Keywords: Regionální politika; strukturální politika; sbsorpční kapacita; rozpočet Evropské unie; rozpočet obce; projekty; Regional policy. structural policy; absorption capacity; budget of the European Union; town budget; projects