Kulturní politika ČR - Macháčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá existencí a vývojem kulturní politiky v ČR. Komparuje jediné dva oficiální dokumenty deklarující kulturní politiku ČR: Kulturní politika (na léta 2001 - 2005) a Státní kulturní politika na léta 2009 - 2014. Analyzována je formální stránka, obsah, význam i implementace obou politik. Práce rovněž definuje vztah Ministerstva kultury ČR ke kultuře, popisuje způsoby financování a legislativní podmínky pro kulturu v ČR. Pro komplexní představu o tématu kulturní politika je vysvětlen proces politického cyklu a jsou popsány jednotlivé fáze tvorby veřejné politiky. Součástí práce je tabulková příloha.
Cultural policy in the Czech republic
Keywords: Kultura; kulturní politika; veřejná politika; tvorba veřejné politiky; financování kultury; Ministerstvo kultury ČR.; Culture; cultural policy; public policy; creation of public policy; funding culture; Ministry of Culture of the Czech republic.